TIBOR LOVRENČIĆ PROSLAVIO 100 ROĐENDAN

18.10.2017. g.

TIBOR LOVRENČIĆ PROSLAVIO 100 ROĐENDAN

Školske godine 1935/36. organizirano je prvo srednjoškolsko prvenstvo grada Zagreba, uz sudjelovanje I, II, III. i IV. realne gimnazije, kao i I.  i II.  klasične gimnazije. Pobijedila je reprezentacija I. gimnazije, koja je prvenstvo odigrala u sljedećem prvenstvu: Emil JURKOVIĆ, Milan PRELOG (vratari), Tibor LOVRENČIĆ, Viktor ŠTAJMAN, Krešimir VUČETIĆ (braniči), Ivan KEPERT, Dragutin PEHEIM, Vladimir NEMET (pomoćni red-halfovi), Žarko GALETOVIĆ, Ante ŠKRTIĆ, Vjenceslav RICHTER, Milivoj KUČIĆ, Vjekoslav TEPEŠ, Vladimir MEKIĆ, Zlatko ŠNAJDER i Zdenko UNGERER (navalni red). Od te pionirske generacije zagrebačkog i hrvatskog rukometa, iznjedrila je kasnije mnoge ugledne sportske djelatnike i zaslužne osobe iz javnog života.

Nažalost od prve generacije UTV (I. gimnazije) nedavno je umro Dragutin PEHEIM (Vukovar, 9.VII 1917 - Zagreb, 19.I. 2015.) Završio je nakon I. gimnazije Pravni fakultet u Zagrebu. Nakon turnira u Berlinu zbog ozljede koljena prestao je igrati. Bio je suosnivač rukometne sekcije HŠK GRAĐANSKI (1939). Bio je prvi izbornik reprezentacije Zagreba i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (1941-1945). Nakon rata službovao je u Pazinu, Pula (ujedno i instruktor rukometa), Daruvaru, gdje je radio kao pravnik. Povratkom u Zagreb (1965) bio je savjetnik pri Vrhovnom sudu Hrvatske do umirovljenja. Preostao je još Tibor LOVRENČIĆ (Zagreb,17.X 1917) umirovljeni ing.građevinarstva, živi kao posljednji svjedok pokretanja hrvatskog rukometa i jedan od najstarijih živućih sportaša u Zagrebu i Hrvatskoj. Zanimljivo da njegova sestra Melita LOVRENČIĆ, koja je bila u reprezentaciji hazene prilikom osvajanja IV. Svjetskih igara u  Londonu 1934., živi u Züruchu, a nedavno je navršila 99 godina života. U ovom kratkom prikazu razvoja rukometne igre i njegovih pobornika pokušali smo osvijetliti i objaviti događaje koji su uvjetovali početak i daljnji razvoj nama toliko drage sportske igre.

Danas najstariji živući rukometaš i rukometni djelatnik Tibor LOVRENČIĆ (Zagreb,17.X 1917) umirovljeni ing.građevinarstva, živi kao posljednji svjedok pokretanja hrvatskog rukometa i jedan od najstarijih živućih sportaša u Zagrebu i Hrvatskoj.

U Domu za starije na Ksveru u Zagrebu danas je organizirana skromna proslava 100 rođendana.

Juraj Radovčić

 

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 998 puta.

Komentirajte ovaj članak