ZLATNA 50 OBLJETNICA RUKOMETA U METKOVIĆU

07.12.2013. g.

ZLATNA  50 OBLJETNICA RUKOMETA  U METKOVIĆU

Ove sportske subote 07.XII.2013., s malim zakašnjenjem obilježit će se i proslaviti 50-godina neprekidnog igranja rukometa u gradu na Neretvi. Vrijedno je spomenuti u nekoliko rečenica kronologiju početka i daljnjega rada u minulim desetljećima......

U analima je zabilježeno da su  pok. Tomislav Braco Volarević i bivši veslač Zdravko Vučićević odlučili daleke 1963. godine, uz pomoć poduzeća Mehanika, trenirati i voditi skupinu učenika srednjih škola. Iste godine u jesen, 29. rujna 1963. održana je Osnivačka skupština. Prvi predsjednik bio je izabran prof. Miće Martić, Aleksandar Kravar dopredsjednik, Zdravko Vučićević tajnik. Registracija od službenih vlasti stigla je već 16. prosinca iste godine. Prvu službenu utakmicu u sezoni 1963/64. Hercegovačkoj ligi sjever, novoosnovani klub Mehanika odigrao je 05. listopada 1963., u Mostaru s Lokomotivom i izgubila sa 30:12. Sastav prve momčadi Mehanike bio je sljedeći.

Ante Vuković Beli, Zdravko Vučićević, Luka Veraja (39, Tomo Dragović Tomina (2), Ivan Matić (4), Ljubo krvavac (2), Jure Obrvan (1), Nikola Matić, Srećko Jakić, Anđelko  Govorko, Neven Šimunković. Voditelj momčadi: Zdravko Vučićević,jer je trener Tomislav Braco Volarević bio u  bolnici....

Od sezone 1969/70  klub iz Metkovića prelazi u Dalmatinsku rukometnu regiju, prvo rukometno igralište s rasvjetom otvoreno je 1966.godine. Nalazimo se u razdoblju kada su se afirmirali brojni igrači, pa tako i tri brata Veraja, od kojih Luka (igrač i trener), Pero i Tomislav. U prvoj sezoni Mehanika je prvak Dalmacije i postaje članom HRL., sa  posebnim obilježjem jer se igralo brzo, kombinatorno i lepršavo. Osvaja se prvenstvo Hrvatske ispred Umaga i ulazi se u II ligu-zapad. Rukometna javnost upoznaje kvalitetu Metkovića, novog rukometnog središta, a dres Mehanike oblačili su. Lovrić, Batinovioć, braća Veraja, Renić, Volarević, Zupćić, Repeša i drugi a utakmice sa Celjem, Radničkim iz Goradža ili Viteksa, dugo će se pamtiti. Posebnu vrijednost ima generacija koja je u Svetozarevu 8.,9. i 10.VI.1979. godine osvojili drugo mjesto na kvalifikacijama za  ulazak u Prvu  Saveznu ligu, pobjedama nad  klubovima: Vardar (17:16), Zagreb (25:23) i Dinamo (Pančevo-25:30) i kao drugoplasirani postali članovi najelitnijeg takmičarskog  razreda u bivšoj državi.

MEHANIKA: Ljubo Rezić, Mirko Nikolac, Tomislav Veraja, Ivica Vujica, Vlaho Lovrić, Žarko Ivković, Slobodan Zadro, Osman Kljako, Mišo Milutinović, Dragan Čoković, Mario Barbir i Mario Batinović. Trener Jure Volarević, pomoćni trener Ilija Puljević. Ligaške utakmice igrali su u Trogiru j Nevesinju i Mostaru. jer tada nije bilo dvorane u Metkoviću , koja je izgrađena i svečano otvorena 26. listopada 1982.godine.

Kroz minule takmičarske sezone bilo je uspjeha ali i padova prouzrokovane smjenom generacija ili odlaskom igrača na studije i druge sredine. Za vrijeme domovinskog rata veći broj igrača uključio se je u obranu domovine. Godine 1994. ostvaruje se plasman u I HRL A, a klub  mijenja ime u Metković. Pod vodstvom trenera Mojmira Majića igrali su u to vrijeme ovi igrači: Bokan, Bukovac, D.Jerković, Šaravanja, Kaleb, Suton, Jurković, Mateljak, N.Batinović, Zlopaša, Bjeliš, G.Jerković, Šprlje, N.Lovrić, Babić, B.Jović.

Metković je 1997. god. stekao pravo nastupa u Kupu gradova Europe. 2000. godine klub Metković Jambo postao je pobjednik kupa EHF-a, nakon uspješno odigranih utakmica sa Flensburgom (Njemačka). Uspjeh koji se je danima slavio, a uvijek se prepričava u razgovoru  ljubitelja rukometne igre. Momčad snova  igrala je u ovom sastavu: D.Jerković, Kaleb, Bjeliš, Goluža, Medić, Obrvan ml.,Dominiković, Zsigmond, Markota, Metličić, Sršen, Pušnik.Trener: Ivica Obrvan.

2001,2003.godine Metković nastupa na europskoj sceni. Nakon tog zlatnog razdoblja  rukometni klub Metković, uslijed novčanih i organizacijskih poteškoća posljednje desetljeće doživjelo je svoje najteže razdoblje, no sva je sreća da je djelovala Škola rukometa koja je odgojila niz novih poznatih igrača, kao Čupić, Šunjić i drugi. U jednom trenutku razišli su se mnogi igrači diljem domovine i svijeta, tako da je Metković napustilo preko trideset rukometaša. Dogovorom i promjenom rukovodstva grada Metkovića, rukometaši su se okupili i nastavili takmičarsku aktivnost sa ciljem povratka  rukometa na stare pozicije. Jedna od tih akcija je i prigodna proslava 50 obljetnice rukometa u Metkoviću, koja će se održati tijekom utakmice Metković 1963 i Trogir, kada  će se gledateljstvu predstaviti članovi prve Uprave i igrači prve generacije tadašnje Mehanike. Ovom  prilikom će se njima uručiti posebna priznanja, a također biti će uručena posebna priznanja  i nositeljima europskih, svjetskih i olimpijskih medalja, a koji su nastupali za Metković: Patriku Čavaru,Vladimiru Jelčiću, Ivici Obrvan, Slavku Goluži, Nikši Kaleb, Davoru Dominikoviću, Ivanu Čupiću, Petru Metličiću i Ivanu Balić. Nakon predstavlja i utakmice predviđeni gosti imati će domjenak u hotelu Narona, gdje će biti ostali predstavnici generacija rukometaša Metkovića i članovi Uprave i organizacijskog odbora, i na taj skromni način obilježiti će se zlatna obljetnica rukometa u gradu na Neretvi.

                                                                                                 Juraj Radovčić

 

 

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 2651 puta.

Komentirajte ovaj članak