HEROINE SPLITSKOG SPORTA

22.11.2013. g.

HEROINE  SPLITSKOG   SPORTA

U Muzeju  hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, u  srijedu 20.11.2013. predstavljena je  jedinstvena sportska monografija u Hrvatskoj a vjerojatno i na daleko. Autorski par: HERCI GANZA CALJKUŠIĆ i ROBERT KUČIĆ:

 H E R O I N E    S P L I T S K O G  S P O R T A

Ideja koja je potekla 2010. godine, nakon pune tri godine proučavanja i obrađivanje mnoge dokumentacije, donijela je plod  rijetku sportsku monografiju.

Citirati ćemo popratni tekst.

Split se diči laskavom titulom “najsportskijega grada na svitu“ a da pritom gotovo nikad nije istaknuo kako su slavne trenutke te prošlosti ispisale i žene. O uspjesima splitskih sportašica do danas nisu prikupljene priče koje bi bile objedinjene u istoj knjizi. Na taj su se pothvat upustili članovi Komisije za povijest sporta u Splitu Herci Ganza Caljkušić i Robert Kučić.“

Ljubitelje rukometa sigurno će zanimati podatak da se je hazena, (ženska igra s loptom) igrala u Splitu prije II. svjetskog rata a da je istaknuta igračica bila ASJA KIŠIĆ, poznata glumica – BEPINA iz  „Malog mista“. U poslijeratnom razdoblju nestaje Hazena a koja se je kasnije ujedinila 1951. sa rukometom. Split ima  niz poznatih  rukometašica, koje su  nastupale u državnim selekcija:

Vanja BARIŠIĆ(8), Jadranka BONAČIĆ(1), Željka BONAČIĆ(10), Ljubica BULIĆ(6), Anka DUGOPOLJAC(1),  Nera DUŽEVIĆ(1), Deana GIZDIĆ(39), Ljiljana IVANIŠEVIĆ(5), Renata JURČIĆ(9), Nataša KOLEGA(184), Vinka LETICA(5), Suzana MILOSAVLJEVIĆ(5), Gordana PAJSKA(7), Iva PERICA(2), Mara TORTI(130), Dragica PALAVERSA(137), Gordana VLAJČIĆ(6).

U zagradi broj nastupa u YU reprezentaciji i eventualno u Hrvatskoj kao Nataša Kolega.

Monografija bi trebala biti u knjižnici svake ženske sportske organizacije. Preporučamo  narudžbu po promotivnoj cijeni do 20.12.2013., 200 kuna. Trošak dostave je 25,oo kuna.

                                                                                                Juraj Radovčić

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 3460 puta.

Komentirajte ovaj članak