KASIM KAMENICA IZBORNIK CRNE GORE

02.12.2009. g.

KASIM KAMENICA IZBORNIK CRNE GORE

UO Rukometnog saveza Crne Gore imenovao je  iskusnog i proslavljenog trenera Kasima Kamenicu za izbornika muške seniorske reprezentacije. Kamenica će voditi reprezentaciju Crne Gore na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koji se od 15. do 17. siječnja 2010. godine održava u italijanskom Alkamu, gradu na Siciliji. Protivnici na ovom turniru biti će Italija i Grčka.

Trener Našičkog Nexea Kasim Kamanica , u suglasnosti s matičnim klubom, preuzeo je i vođenje reprezentacije Crne Gore.
- Ovo je čast i veliko priznanje za mene, svakako izazov za moju karijeru. Reprezentativci Crne Gore nemaju kompleks kada igraju sa najjačim reprezentacijama svijeta. Znam da ti igrači punim srcem igraju za državni tim i imaju zavidan nivo rukometnog znanja. Ja sam tu da nastavimo da razvijamo kult reprezentacije i smatram da im mogu dati jednu dimenziju više, kako bi što bolje u narednom periodu predstavljali svoju zemlju. Zahvaljujem UO Rukometnog saveza Crne Gore na čelu sa predsjednikom Miodragom Ivanovićem na ukazanom povjerenju i nadam se uspješnoj obostranoj saradnji - bio je prvi komentar novog izbornika muške seniorske reprezentacije Kasima Kamenice.

Kasim Kamenica je rođen 28. listopada 1954. godine u Goraždu. Trenutno je trener rukometaša Nexe Našice, drugoplasirane ekipe hrvatskog prvenstva, iza neprikosnovenog Zagreba.
Bio je golman, a potom i trener Borca iz Uroševca, nakon kojeg je u svojoj bogatoj i uspješnoj trenerskoj karijeri, između ostalih, trenirao muške klubove Pelister, Mladost (Bogdanovci), Zagreb, Partizan, Prule, Celje, Bosnu, te ženski klub Kometal iz Skoplja.

Kamenica je vodio Pelister u vrijeme čuvene generacije na čelu sa Pepijem Manaskovim (1985. – 1988), koja bi bila možda i najbolja u bivšoj Jugoslaviji da u to vrijeme nije postojala Metaloplastika, koja je i u evropskim okvirima bila nepobjediva. Nakon toga je preuzeo Zagreb (siječanj 1988. godine), i u prvoj godini uveo Zagrepčane u Prvu ligu, udario temelje najboljoj generaciji Zagreba i od prosječnog kluba napravio šampiona Jugoslavije (1989.). Rezultat rada Kamenice u stvaranju ovog kluba, učinio je da Zagreb, i nakon njegovog odlaska, ostvaruje vrhunske rezultate, prije svega osvajanjem dvije titule prvaka Evrope (1992. i 1993. godine).  Sa slovenskim Pruleom, klubom iz predgrađa Ljubljane, bio je šampion Slovenije 2002. godine, a u narednoj sezoni je sa istim klubom stigao do polufinala Lige prvaka.

U povijesti jugoslavenskog rukometa ostao je upisan zlatnim slovima kao trener zlatne omladinske reprezentacije Jugoslavije, koja je 13. prosinca 1987. godine godine u Rijeci osvojila titulu prvaka svijeta. U toj zlatnoj generaciji jugoslovenskog rukometa, koja je i kasnije potvrdila svoj vrhunski kvalitet, igrali su, između ostalih, Goran-Beli Stojanović, Dejan Perić, Vladimir Jelčić, Senjanin Maglajlija, Istok Puc, Alvaro Načinović, Ivica Obrvan, Igor Butulija, Ratko Tomljanović, Bruno Gudelj. Kamenica je i dvije godine kasnije sa omladinskom reprezentacijom bio uspješan na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, kada je osvojio bronzu.

U svojoj karijeri bio je i selektor muških seniorskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Konkurent Kamenici za mjesto izbornika bio je i Veselin Vujovića, ali su se crnogorski čelnici brzo i uvjerljivo odlučili za hrvatskog trenera. Tako je Kamenica, nakon Serdarušića koji vodi Sloveniju i Hasanefendića koji je preuzeo Srbiju, postao treći Hrvat koji vodi jednu od reprezentacija s prostora bivše države.

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 111400 puta.

Komentirajte ovaj članak