ODGOJ POMOĆU RUKOMETNE IGRE

07.10.2014. g.

ODGOJ POMOĆU RUKOMETNE IGRE

Marija i Robert Papić, prof.i treneri rukometne igre.

Rukopisi iz rukometne stručne literature obrađuju uglavnom tehniku i taktiku, dok  odgojni sadržaj i učinak spominje se tek onako usput. Ovih dana gledali smo SP u odbojci putem televizije i uživali u prikazanoj igri odbojke bilo naših reprezentativki ili  igračica drugih zemalja. Izmjenjujući mišljenja sa sportskim pobornicima, nismo mogli uvjerljivo iznijeti činjenice kojima bi se mogli suprotstaviti elementima ljepote igre odbojke, a pogotovo kao pogodnu igru za vježbanje i igranje djevojčica, ako je pitanju izbor između odbojke ili  rukomet. Ovih dana na početku nove sportske sezone i školske godine rukometni pregaoci ušli su u školske razrede i pokušavaju nagovoriti najmlađe da  se upišu u redove pobornika mini rukometa. Održani su uvodni turniri u Novigradu, Bujama, Šibeniku, Makarskoj i Umagu. Poznati, vrijedni i uspješni profesori kineziologije Marija i Robert Papić, koji su ujedno i specijalisti za rukomet, pogotovo za  rad sa najmlađima, razaslali su  putem interneta razrađeni materijal iz rukometne igre, a koja obuhvaćaju osnovni pristup u igri.

Nedozvoljena igra u rukometu ili faul

Svojevremeno grubi igrači su bili oni koji su u obrani dočekivali napadače sa raširenim rukama, a to su bila idealna vremena kada je u igri  „cilj bio lopta“, a od drugih igara se je poznavala samo nogometna igra, tako da su se zadaci igranja umjesto nogu primjenjivali sa rukama. Primjenom  pravila “lopta prolazi a ne igrač“ rukometna igra sve je više poprimila elemente borilačkih sportova odnosno prilagođeni ragby……

Poznati  stručni autori Papić, u prilogu rukometnim kolegama, poslali su podsjetnik kako oni vježbaju i upoznaju djecu, pogotovo žensku populaciju, kako se upućuje početnike u  rukometno pravilno (korektno) ometanje i izvađanje „faula“.

Navađamo….

Svi koji rade s djecom znaju koliko je često uzrok svađa igrača, trenera, roditelja zbog grubih oblika razrješavanja problema među igračima, bilo na treningu ili na utakmici. Provjereni način obrađivanja i vježbanja faula, kao sastavnog sadržaja „rukometnog  obrazovanja i odgoja“.

                      Ne volim igrati obranu ili gdje počinje napad

Obrambeni zadatak je primjena igra „lovice“ s loptom, ali pošto danas mlada nova pokoljenja ne primjenjuju elementarne igre, treneri slikovito potiču mlade igrače, povicima: drži ga, ne daj mu, što znači ne biraj način da suparnika-cu spriječiš u igri prema vratima, da bi položili loptu odnosno postigli zgoditak. U tim prvim godinama cilj i želja je ponijeti ili eventualno dodati loptu prema naprijed, tako da u prirodi početnika ne postoji želja i nakana „ braniti se“. Nagon i želja za postići „gol“ potiče da u pojedinim trenucima svi se nalaze oko lopte, i veoma je teško opterećivati nekakvim taktičkim zadacima u napadačkim zadacima, a kamo li još i obrambenim (u košarci je lakše jer možeš stajati sa loptom na mjestu), gdje je vrhunac oduzimanje ili „ presijecanje  lopte“.

           Kako objasniti, izvršavati nedozvoljene faulove

Započinjemo odbrojavanjem suparničkih igrača, praćenje i naglasiti da ruke služe za ometanje, presijecanje lopte. U igri koja sliči “čovjek na čovjeka“ da bi stekli kretanje odnosno rad nogu, treba podučiti kada se smije izvesti “ZAGRLJAJ“. Protumačiti kako kod dječaka, a kako nešto slični izvršiti kod djevojčica. Polazna misao je da igrač iz druge grupe je suparnik, a ne neprijatelj, kojeg treba onemogućiti hvatanjem, obuhvaćanjem, guranjem, tuči, postavljanje noge, rušenjem. Voditelj dječje grupe trebao bi se upitati: Jesam li ja ovdje zbog njih ili su ona ovdje zbog mene. Ove godine smo domaćini ženskog europskog prvenstva seniorki u rukometu, i mnogi će uspoređivati  ljepotu i izvedbu naše igre sa drugim sportovima. Ako želimo da osvojimo nove pobornike, koji trebaju  uživati u  rukometnoj igri trebamo proći abecedu rukometnu i pravilno izvršavanje faula.         

Juraj Radovčić

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 3222 puta.

Komentirajte ovaj članak