POVODOM 80.GODIŠNJICE ZNAČAJNIH RUKOMETNIH DOGAĐAJA (1935 - 2015.godine)

12.02.2015. g.

POVODOM 80.GODIŠNJICE ZNAČAJNIH RUKOMETNIH DOGAĐAJA (1935 - 2015.godine)

POVODOM 80.GODIŠNJICE ZNAČAJNIH RUKOMETNIH DOGAĐAJA (1935 - 2015.godine)

Nalazimo se pod  utjecajem minulog svjetskog prvenstva u rukometu, a već su u kalendaru nastavci drugoga dijela prvenstva Hrvatske, odabiri novih izbornika i predstojeće kvalifikacije za sljedeća međunarodna prvenstva, kao i za  nove olimpijske igre.

U sjeni tako bogatih priredbi i nastupa zabilježit ćemo događaje koji su pokrenuti pred osam desetljeća, odnosno 1935 godine do ove godine, a koji su bili temeljni za razvoj rukometne igre, koja je postala toliko obljubljena kod velikog broja ljubitelja sporta u Hrvatskoj.

Moramo se vratiti na prve početke, prikaze i odigrane prve rukometne utakmice pod vodstvom  nastavnika gimnastike Zvonimira Suligoja u Varaždinu (1930), a zatim slijedi pokretački rad drugoga nastavnika Vladimira Jankovića (1932) u Zagrebu, koji je bio imenovan na dužnosti u I. realnoj gimnaziji. Osnivač je učeničkog Udruženja tjelesnog vježbanja (UTV), koji je u svojem programu razvijao atletiku i rukomet, potaknuo je izgradnju Srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici, iza današnjeg Muzeja Mimara.

- 1934.godine u Varaždinu je održan prijateljski susret između Državne realne gimnazije i IV. muške realne gimnazije (Zagreb) pobijedili su Varaždinci rezultatom 14:6. U međuvremenu srednjoškolci iz Zagreba posvećuju više vremena vježbanju rukometa, a središte aktivnosti postaje I. gimnazija (UTV).

- 19. svibnja 1935. godina bila je prekretnica u sadržaju rada i kalendaru priredbi, jer je odigrana u Ljubljani utakmica između srednjoškolske reprezentacije i UTV (I gimnazije Zagreb). Pobijedili su gosti sa 7:5.

- 1 i 2.VI.1935. održano je svečano otvorenje izgrađenog Srednjoškolskog igrališta u Zagrebu, a ujedno je održan uzvratni susreta sa srednjoškolskom reprezentacijom Ljubljane, koji je završio pobjedom I. realne sa 8:3.

Školske godine 1935/36. organizirano je prvo srednjoškolsko prvenstvo grada Zagreba, uz sudjelovanje I, II, III. i IV. realne gimnazije, kao i I.  i II.  klasične gimnazije. Pobijedila je reprezentacija I. gimnazije, koja je prvenstvo odigrala u sljedećem prvenstvu: Emil JURKOVIĆ, Milan PRELOG (vratari), Tibor LOVRENČIĆ, Viktor ŠTAJMAN, Krešimir VUČETIĆ (braniči), Ivan KEPERT, Dragutin PEHEIM, Vladimir NEMET (pomoćni red-halfovi), Žarko GALETOVIĆ, Ante ŠKRTIĆ, Vjenceslav RICHTER, Milivoj KUČIĆ, Vjekoslav TEPEŠ, Vladimir MEKIĆ, Zlatko ŠNAJDER i Zdenko UNGERER (navalni red). Od te pionirske generacije zagrebačkog i hrvatskog rukometa, iznjedrila je kasnije mnoge ugledne sportske djelatnike i zaslužne osobe iz javnog života.

- 1936. godine. U daljnjem toku djelovanja zabilježen je nastup UTV na omladinskom rukometnom kampu za vrijeme Olimpijade u Berlinu. Odigrane su tri utakmice s odgovarajućim momčadima berlinskih srednjih škola. Dvije pobjede i jedan neriješen rezultat (13:9, 9:8 i 9:9) bili su prvi međunarodni uspjesi mladog zagrebačkog rukometa.

19. srpnja 1939. godine odigrana je prva međunarodna utakmica u Zagrebu između  reprezentacija Sveučilišta (Zagreb) i Univerziteta (Graz) pobijedili su gosti rezultatom 11:2. Sudio je Zlatko Bayer (ZGB), a zagrebačke studente vodio je prof. Vladimir Janković, a studente iz Graza Josef Recla (poznati međunarodni sportski pedagog).

Završetkom srednjoškolskog obrazovanja, sada studenti osnivaju rukometne sekcije kod sportskih društava i tako nastaju: Građanski (Jerko Šimić i Dragutin Peheim), Martinovka (braća Arapovići), Šparta (Klement Heger, Krešimir Pavlin i Josip Ljubičić), Meteor (Marijan Flander, Stjepan Širić, Mario Govekar, Ivan Vunarić), Concordia (Nenad Heruc, Zvonimir Tarbuk, Stjepan Pavičić), Trnje (Zvonimir Marunčić, Aleksandar Špes i Romeo Frntić).

- 1942. godine odigrano je prvo prvenstvo Hrvatske, pobijedila je ekipa Meteora ispred Concordie i Šparte. Nakon toga odigrana je u lipnju 1942 prva međudržavna utakmica sa Mađarskom u Budimpešti, koju je Hrvatska izgubila sa 9:0. Nastupili su u povijesnoj utakmici: Josip ŽITNIK (kapetan), Branko KRALJ, Vladimir ŠIMANOVIĆ, Žarko GALETOVIĆ, Viktor MEDVED, Todor MARINOV, Irislav DOLENEC, Krešimir PAVLIN, Stjepan ŠIRIĆ, Zvonimir LESKOVAR i pričuvni vratar Zdenko ŠURINA.

Nakon drugoga svjetskog rata  iz te generacije postali su rukometni instruktori po mnogim gradovima i pokrajinama Hrvatske, iz kojih sredina su se organizirale rukometne momčadi.

Nažalost od prve generacije UTV (I. gimnazije) nedavno je umro Dragutin PEHEIM (Vukovar, 9.VII 1917 - Zagreb, 19.I 2015.) Završio je nakon I. gimnazije Pravni fakultet u Zagrebu. Nakon turnira u Berlinu zbog ozljede koljena prestao je igrati. Bio je suosnivač rukometne sekcije HŠK GRAĐANSKI (1939). Bio je prvi izbornik reprezentacije Zagreba i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (1941-1945). Nakon rata službovao je u Pazinu, Pula (ujedno i instruktor rukometa), Daruvaru, gdje je radio kao pravnik. Povratkom u Zagreb (1965) bio je savjetnik pri Vrhovnom sudu Hrvatske do umirovljenja. Preostao je još Tibor LOVRENČIĆ (Zagreb,17.X 1917) umirovljeni ing.građevinarstva, živi kao posljednji svjedok pokretanja hrvatskog rukometa i jedan od najstarijih živućih sportaša u Zagrebu i Hrvatskoj. Zanimljivo da njegova sestra Melita LOVRENČIĆ, koja je bila u reprezentaciji hazene prilikom osvajanja IV. Svjetskih igara u  Londonu 1934., živi u Züruchu, a nedavno je navršila 99 godina života. U ovom kratkom prikazu razvoja rukometne igre i njegovih pobornika pokušali smo osvijetliti i objaviti događaje koji su uvjetovali početak i daljnji razvoj nama toliko drage sportske igre.

Juraj Radovčić

Izvori:

Arhiva dr. Davora Galetovića (Split)

Literatura: Razvoj rukometa u Hrvatskoj, Zagreb 1986.

Zdenko Jajčević: Počeci djelovanja Hrvatskog rukometnog Saveza, Povijest Hrvatskog športa br.143. Zagreb, prosinac 2007

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 2858 puta.

Komentirajte ovaj članak